Ana içeriğe atla

Stopmotion ve İnternet Kamerası Desteği

Eğer fırsatım olursa yakın zaman içinde bir dur çek animasyon yapımının nasıl gerçekleştirileceğini anlatır detaylı bir nasıl belgesi yayınlayacağım. Bu işi yapmak için de kısa bir süre önce Pardus depolarına eklenen Stopmotion'ı kullanacağım. Stopmotion oldukça yetenekli bir program, tanıtımını bahsettiğim yazıda yapacağım için doğrudan konuya geçeceğim şimdi.

Stopmotion'un kamera desteği bulunmaktadır ve çeşitli konsol araçlarıyla kameradaki görüntüyü alarak işleyebilmektedir. DV kameralar için Dvgrab ve internet kameraları için de vgrabbj kullanılabilmektedir.

vgrabbj Pardus depolarında yok, paketini oluşturacaktım fakat uzun süredir geliştirilmediğinden oldukça eski ve derlemeyi bile başaramadım. Bir kaç derleme hatasını giderdim ama henüz fazlasıyla var :) Bu yüzden derlenmiş sürümünü kullanmaya başladım, kendim derlemeyi ve paketini yapmayı başarıncaya kadar. Eğer olası riskleri göze alıyorsanız yazının kalanını okumaya devam edebilirsiniz.


  • vgrabbj'ın Debian paketini indirin.
  • Arşiv dosyasını açın ve arşiv içinden çıkan data.tar.gz arşivini de açın.
  • Data dizinin içindeki dosyaları "/" dizinine kopyalayın (ne yaptığınızın farkında değilseniz yol yakınken vazgeçin bence :) ).
  • ftplib'i indirin, arşiv dosyasını açın, libftp.so.3.1 dosyasının ismini libftp.so.3 olarak değiştirin ve bu dosyayı /usr/lib dizinine kopyalayın. Ben bu özelliği kullanmayacağım için arşiv içindeki diğer dosyaları kopyalamadım ilgili yerlere, sadece programın açılması için bu kadarı yeterli.
  • Şimdi internet kameranızı Stopmotion ile kullanabilirsiniz, vgrabbj'ın paketlenmesi hakkında bir gelişme olursa buradan bildiririm.


Yukarıda üstü çizili olan kısımlar artık ciddiye almazsanız iyi olur. vgrabbj'yi oyun alanıma attım, eğer isterseniz ve sorumluluğunu üzerinize alırsanız aşağıdaki komutlarla sisteminize kurabilirsiniz:

  • Eğer sisteminizde geliştirme paketleri kurulu değilse ilk önce bunları yükleyin: sudo pisi it -c system.devel
  • vgrabbj paketini oluşturun: sudo pisi bi http://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/vgrabbj/pspec.xml -d
  • Ev dizininizde oluşan paketi iki kere tıklayarak yükleyin. Paketin oyun alanından ve henüz yeteri kadar test edilmediğini unutmayın. Sisteminizde çeşitli kararsızlık problemlerinin oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte eğer test etmek isterseniz hataları bana bildirebilirsiniz. Örneğin hiç bir bağımlılık yazmadım henüz, eğer bağımlı olduğu paketler varsa söyleyebilirsiniz.
  • Stopmotion'da gerekli ayarları yapın:

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Konu ile ilgili hata kaydı:
http://bugs.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=8031
Anıl Özbek dedi ki…
Bu arada benzer işlemin yapılması için başka bir konsol aracı biliyorsanız, söyleyebilirsiniz.
Anıl Özbek dedi ki…
River Valley TV'de Stopmotion'un güzel bir sunumunu izleyebilirsiniz. Askere gitmeden önce yazdığım ama güzel bir dur çek oluşturamadığım için henüz yayımlamadığım yazımı ise bir süre sonra okuyabilirsiniz.
Anıl Özbek dedi ki…
Ağ kameraları hakkında güzel bir yazı: Pardus'ta Ağ Kameraları
Şu anda üç tane proje varmış GNU/Linux'a ağ kamera desteği sağlamak için:
. GSPCA
. USB Video Class
. linux-projects drivers

Kameranız hakkında bilgilere ulaşmak için:

/usr/sbin/lsusb

komutunu kullanabilirsiniz, aşağıdakiler benim kameramın özellikleridir:

Bus 001 Device 003: ID 0ac8:303b Z-Star Microelectronics Corp. ZC0303 Webcam
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Anıl Özbek dedi ki…
Aearenda Stopmotion'da MPlayer aracılığıyla nasıl görüntü alabileceğinizi anlatmış. Sanırım bu yöntem sadece V4L2 kameralar için geçerli. Benim kameram V4L1 kullanıyor galiba bu yöntemi çalıştıramadım.
Anıl Özbek dedi ki…
okey666 da motion ile ağ kamerasının nasıl kullanılacağını anlatmış.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blender ile Video Düzenlemeye Giriş

Bassam Kurdali'nin LGM 2009'da yaptığı Video Editing with Blender for non 3D artists, using examples from real projects isimli video sunumundan yararlanarak yazdığım Blender ile Video Düzenlemeye Giriş aracılığıyla Blender'in pek bilinmeyen video düzenleme yeteneği ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Blender'i ilk açtığınızda her yeri düğmelerle dolu bir 3b tasarım yazılımı olarak görmeniz oldukça doğaldır. Bununla birlikte Blender aynı zamanda gelişmiş bir video düzenleme aracıdır. Blender'in video düzenleme için özelleştirilmiş arayüzüne ulaşmak için üst bölümde yer alan arayüz seçme bölümünden "4 - Sequence" seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Arayüzler arasında dolaşmak için ayrıca Ctrl + sağ ok ve Ctrl + sol ok kısayollarını da kullanabilirsiniz. Eğer Blender'i en çok bir video düzenleyici olarak kullanmak istiyorsanız, video düzenleme arayüzünü seçtikten sonra File> Save default settings yolunu veya Ctrl + U klavye kısayolunu kullanabi

Avidemux ile Video ve Altyazı Birleştirmek

Altyazıları videolarla birleştirmek hiç iyi bir fikir olmasa da YouTube'ye yüklerken veya VCD olarak kaydederken ihtiyaç duyabileceğiniz bir özellik (aslında bunlar için de farklı çözümler üretilebilir fakat en pratiği ve sağlamı bu). Altyazıları video ile birleştirmek için Avidemux 'u kullanabilirsiniz. Avidemux farklı altyazı eklentilerine sahip bunlardan birini seçebilirsiniz. Aşağıda Subtitler eklentisi yardımıyla altyazı ve video birleştirilme işlemi anlatılmaktadır, iyi eğlenceler :) KDE Menüsü üzerinden Çokluortam bölümüne girerek Avidemux'u açın. Farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız da benzer şekilde veya konsol üzerinden avidemux2_gtk komutunu kullanarak Avidemux'u açabilirsiniz. Dosya> Aç yolunu takip ederek üzerinde çalışmak istediğiniz videoyu açın. Video> Fitreler> Altyazılar (Subtitles) yolunu kullanarak Subttitler eklentisini seçin. Eklentiyi seçtikten sonra video ve altyazıya uygun ve ayrıca kendi istekleriniz doğrultusunda bazı ayarlamala

FFmpeg ile Ekran Kayıtta Fare Takibi

Burada da tozların içinde kalmış böyle bir günlüğümüz varmış yazmayalı yıl olalı. Arada yüzünü güldürmeye çalışayım buranın da. Hafta sonu haberdar olduğum önemli bir gelişmeden başlayayım o zaman. Oyun alanımdaki key-mon için projenin durum takip sisteminde bir iki kayıt girdikten sonra burada konuştuğum geliştiricinin günlüğüne göz atmaya başladım ve epey bir zaman geçirdim. Bu göz atış sırasında yer imlerime eklediğim sayfalardan biri de ekran kaydıyla ilgiliydi. Kişisel günlüğümdeki GNU/Linux bölümünü takip edenler belki  sudo pisi it istanbul 'u hatırlıyordur. Kullandığım sistemde ekran kaydı yapmakta epey bir zorlandığımdan dem vuruyordum orada, güzelim şiiri o hale sokarak. Tabii gerçek şiir dostları boş durur mu küfürleriyle tepkilerini güzelce dile getirmişlerdi. Neyse değiştirdiğim Yazık oldu Süleyman Efendi'yeyi yayınlamayayım şimdi burada. İşte ne diyordum, ekran kaydında artık grafik arayüzlerden umudumu kesmeye başlamıştım ki  şöyle  sihirli bir komuta denk