Ana içeriğe atla

Cinelerra ile Resim içinde Resim

Yönetmen Penguen'deki bu ilk dersimde Cinelerra ile Resim içinde Resim (RiR, Picture in Picture, PiP) efektinin nasıl oluşturulacağını anlatacağım. Bu dersi hazırlarken yararlandığım kaynak Simeon Volkel'in create a (static) PiP effect (picture in picture) yazısıdır.

Derse başlamadan önce RiR den bahsetmek istiyorum. Çoğumuzun televizyonlardan aşina olduğumuz RiR özelliği sayesinde iki farklı yayını aynı anda takip edebiliriz. Bu farklı yayın başka bir televizyon kanalı olabileceği gibi DVD oynatıcıdan veya benzeri bir medya oynatıcıdan gelen görüntü de olabilir. Televizyonumuzda bu özellik olmasa dahi haber bültenlerinde önemli bir gelişme yaşanan yerlerdeki muhabirlerle merkezdeki sunucunun bağlantılarında RiR örneklerini görebiliriz.

RiR in kullanıldığı diğer bir alan da video oyunlarıdır. Video oyunlarında bir göreve başlamadan önce takım arkadaşlarımızla veya patronlarımızla ileşim kurarken ekranın üst köşesinde bir video daha açılır ve böylece konuşan kişiyi görebiliriz (o da bizi görüyordur muhakkak).

Şimdi dersimize başlayabiliriz. Takip edilmesi kolay işlem basamaklarıyla sonuca ulaşabilirsiniz.

0. Bu dersi tamamladığınızda aşağıdaki videonun bir benzerini elde edebilirsiniz.


Picture in Picture with Cinelerra from Anıl Özbek on Vimeo.

1. Cinelerra'yı açın, eğer yüklü değilse bir yerlerden bulun (nerede olduğu şu anda aklımda olmasa da Pardus 2008 için paketi var).

2. File> New (Dosya> Yeni) yolunu izleyerek veya n tuşuna basarak yeni bir proje oluşturun.

3. Kullanacağınız video dosyalarının saniye başına kare ve çözünürlüğü gibi özelliklerini öğrenin.


4.Videolarınızın özelliklerine göre yeni projenin ayarlarını düzenleyin.

5. İkinci bir video izi oluşturun. Bunun için Shift+t tuşlarına basabilir veya birinci video izinin üzerine sağ tıklanarak Add track (İz ekle) seçeneği kullanılabilir.

6. Kullanacağınız videoları File> Load files... (Dosya> Dosya ekle...) yolunu kullanarak veya o tuşuna basarak çalışmaya ekleyin. İki farklı video ekleyebileceğiniz gibi bir videonun farklı bölümlerini de kullanabilirsiniz RiR efektini gerçekleştirmek için. Dosya eklerken Insertion strategy (Ekleme şekli) olarak Create new resources only (Yeni kaynak olarak ekle) seçeneğini kullanın.


7. Eklediğiniz dosyaları Resources> Media (Kaynaklar> Medya) penceresinden görebilirsiniz.


8. Resources> Media (Kaynaklar> Medya) penceresinden birinci videoyu seçerek sağ tıklayın ve View (Görüntüle) seçeneğini açın. Böylece videoları ayarlayabileceğiniz Viewer (Görüntüleme) penceresine taşımış oluyorsunuz. AltGr+[ tuşlarıyla veya menüdeki In point (Başlama noktası) düğmesiyle ve AltGr+] tuşlarıyla veya menüdeki Out point (Bitiş noktası) düğmesiyle videonunuzun istediğiniz bölümünü kullanabilirsiniz.



9. Daha sonra i tuşuna veya menüdeki To clip düğmesine basarak yapmış olduğunuz seçimden bir klip oluşturuyorsunuz. İstediğiniz isimlendirmeyi yaptıktan ve açıklamalar ekledikten sonra klibi saklayabilirsiniz.


10. Oluşturduğunuz klipleri Resources> Clips (Kaynaklar> Klipler) penceresinden görebilirsiniz.


11. Hangi görüntünün üstte yer alacağına karar verin ve onu üst video katmanına taşıyın. Ana görüntüyü yani büyük olanı ise alttaki görüntü katmanına sürükleyin.


12. Eğer videolarınız olması gerektiği boyutlardaysa bu adımı geçebilirsiniz. Değilse Video Effects (Video Efektleri) bölümünden Scale (Boyutlandır) efektini kullanın.


13. Küçük görüntüyü istediğiniz yere taşıyın.


14. Videoyu File> Render (Dosya> Tara) yolunu kullanarak kaydedebilir ve çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.


15. Çalışmanızı bir medya oynatıcıyla açarak test edebilirsiniz.


Bu Cinelerra ile yapabileceğiniz en basit RiR örneğiydi. Küçük değişiklikler yaparak birçok değişik sonuç elde edebilirsiniz. Örneğin: yatay ve / veya dikey olarak hareket eden küçük görüntü, birden çok küçük görüntü, katman efektleriyle kullanma...

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Bu dersi hazırlarken Projector Z (Z Göstericisi)'yi aktifleştirmeme rağmen, ayarlarını yapamıyordum, bu yüzden öndeki videoyu küçültüm. Bugün Cinelerra'yı tekrar yükledim, Projector Z ayarı da yapılabiliyor şimdi. Küçültme yerine bu özelliği kullanabilirsiniz.
agy dedi ki…
Videonun özelliklerine nasıl bakacağımızı anlatabilir misiniz? 10 fps olduğunu düşündüğüm bir videom var ama bir türlü cinelerra ile kullanamıyorum.

Söz konusu video ekranın videosu, XVidCap uygulaması ile PARDUS 2008 üzerinde hazırlandı ve XVidCap'in ayarlarında 10 fps yazıyor.
Anıl Özbek dedi ki…
Kusura bakmayın buraya düşen yorumlar sanırım bana e-posta olarak gelmiyor. Bu yüzden cevap yazamayabiliyorum eğer şans eseri görmezsem.

Büyük bir ihtimalle sorduğunuz sorunu cevabını artık merak etmiyorsunuzdur :(

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blender ile Video Düzenlemeye Giriş

Bassam Kurdali'nin LGM 2009'da yaptığı Video Editing with Blender for non 3D artists, using examples from real projects isimli video sunumundan yararlanarak yazdığım Blender ile Video Düzenlemeye Giriş aracılığıyla Blender'in pek bilinmeyen video düzenleme yeteneği ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Blender'i ilk açtığınızda her yeri düğmelerle dolu bir 3b tasarım yazılımı olarak görmeniz oldukça doğaldır. Bununla birlikte Blender aynı zamanda gelişmiş bir video düzenleme aracıdır. Blender'in video düzenleme için özelleştirilmiş arayüzüne ulaşmak için üst bölümde yer alan arayüz seçme bölümünden "4 - Sequence" seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Arayüzler arasında dolaşmak için ayrıca Ctrl + sağ ok ve Ctrl + sol ok kısayollarını da kullanabilirsiniz. Eğer Blender'i en çok bir video düzenleyici olarak kullanmak istiyorsanız, video düzenleme arayüzünü seçtikten sonra File> Save default settings yolunu veya Ctrl + U klavye kısayolunu kullanabi

Avidemux ile Video ve Altyazı Birleştirmek

Altyazıları videolarla birleştirmek hiç iyi bir fikir olmasa da YouTube'ye yüklerken veya VCD olarak kaydederken ihtiyaç duyabileceğiniz bir özellik (aslında bunlar için de farklı çözümler üretilebilir fakat en pratiği ve sağlamı bu). Altyazıları video ile birleştirmek için Avidemux 'u kullanabilirsiniz. Avidemux farklı altyazı eklentilerine sahip bunlardan birini seçebilirsiniz. Aşağıda Subtitler eklentisi yardımıyla altyazı ve video birleştirilme işlemi anlatılmaktadır, iyi eğlenceler :) KDE Menüsü üzerinden Çokluortam bölümüne girerek Avidemux'u açın. Farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız da benzer şekilde veya konsol üzerinden avidemux2_gtk komutunu kullanarak Avidemux'u açabilirsiniz. Dosya> Aç yolunu takip ederek üzerinde çalışmak istediğiniz videoyu açın. Video> Fitreler> Altyazılar (Subtitles) yolunu kullanarak Subttitler eklentisini seçin. Eklentiyi seçtikten sonra video ve altyazıya uygun ve ayrıca kendi istekleriniz doğrultusunda bazı ayarlamala

FFmpeg ile Ekran Kayıtta Fare Takibi

Burada da tozların içinde kalmış böyle bir günlüğümüz varmış yazmayalı yıl olalı. Arada yüzünü güldürmeye çalışayım buranın da. Hafta sonu haberdar olduğum önemli bir gelişmeden başlayayım o zaman. Oyun alanımdaki key-mon için projenin durum takip sisteminde bir iki kayıt girdikten sonra burada konuştuğum geliştiricinin günlüğüne göz atmaya başladım ve epey bir zaman geçirdim. Bu göz atış sırasında yer imlerime eklediğim sayfalardan biri de ekran kaydıyla ilgiliydi. Kişisel günlüğümdeki GNU/Linux bölümünü takip edenler belki  sudo pisi it istanbul 'u hatırlıyordur. Kullandığım sistemde ekran kaydı yapmakta epey bir zorlandığımdan dem vuruyordum orada, güzelim şiiri o hale sokarak. Tabii gerçek şiir dostları boş durur mu küfürleriyle tepkilerini güzelce dile getirmişlerdi. Neyse değiştirdiğim Yazık oldu Süleyman Efendi'yeyi yayınlamayayım şimdi burada. İşte ne diyordum, ekran kaydında artık grafik arayüzlerden umudumu kesmeye başlamıştım ki  şöyle  sihirli bir komuta denk