Ana içeriğe atla

FFmpeg ile Ekran Kayıtta Fare Takibi

Burada da tozların içinde kalmış böyle bir günlüğümüz varmış yazmayalı yıl olalı. Arada yüzünü güldürmeye çalışayım buranın da.

Hafta sonu haberdar olduğum önemli bir gelişmeden başlayayım o zaman. Oyun alanımdaki key-mon için projenin durum takip sisteminde bir iki kayıt girdikten sonra burada konuştuğum geliştiricinin günlüğüne göz atmaya başladım ve epey bir zaman geçirdim. Bu göz atış sırasında yer imlerime eklediğim sayfalardan biri de ekran kaydıyla ilgiliydi.

Kişisel günlüğümdeki GNU/Linux bölümünü takip edenler belki sudo pisi it istanbul'u hatırlıyordur. Kullandığım sistemde ekran kaydı yapmakta epey bir zorlandığımdan dem vuruyordum orada, güzelim şiiri o hale sokarak. Tabii gerçek şiir dostları boş durur mu küfürleriyle tepkilerini güzelce dile getirmişlerdi. Neyse değiştirdiğim Yazık oldu Süleyman Efendi'yeyi yayınlamayayım şimdi burada.

İşte ne diyordum, ekran kaydında artık grafik arayüzlerden umudumu kesmeye başlamıştım ki şöyle sihirli bir komuta denk geldim:
$ ffmpeg -f alsa -ac 2 -i pulse -f x11grab -r 30 -s 1280x800 -i :0.0 -acodec pcm_s16le -vcodec libx264 -vpre lossless_ultrafast -threads 2 output.mkv
Sonunda sorunsuzca kaydetmiştim ekranı uzun zaman sonra ilk defa bu komutla. Her ne kadar çok ihtiyacım olmasa da fare takip etme özelliğinin de olup olmadığını merak etmiştim ama araştırmaya fırsat olmadan araya başka şeyler girmişti o zaman.

key-mon'un geliştiricilerinden Yu-Jie Lin'ın günlüğünde Follow mouse for x11grab now officially in FFmpeg'i görünce tanrı günlük yazan geliştiricileri korusun dedim yok yok bir şey demedim hemen okumaya başladım. Detaylar için bir önceki bağlantının dışında Follow mouse for x11grab of FFmpeg'e de bakabilirsiniz.

Sanırım Yu-Jie Lin'in yaptığı yamayı hem FFmpeg hem de Libav kabul etmiş durumda. Sonraki sürümlerde
$ ffmpeg -f x11grab -follow_mouse 100 -s cif -r 25 -i :0.0 /tmp/out.mpg
benzeri komutlarla fareyi takip ettirebileceğiz ekran kaydı sırasında.

Yukarıdaki tüm yazılanları biraz daha anlaşılır kılmak için şu video çok yardımcı olacaktır:

Yorumlarda ayrıca fare tıklamalarının görselleştirilmesiyle ilgili şeyler de konuşuluyordu. Belki bir gün bu özellik de FFmpeg ile birlikte gelir.

Başlıkta ve yazıda imleç takibi demek daha iyi olabilirdi ama şimdi o kadar şeyi değiştirmek istemiyorum.

Burada daha sık görüşmek üzere, hoşça kalın.

Şimdi kafamda kaydedecek ne kaldı şeklinde filizlenen şarkısının aslı nedir kim bilir. Hala yayında mıyız, keselim, kes.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pardus 2008'de Cinelerra CV Kurulumu

Bu bugüne kadar kullanabildiğim en kararlı Cinelerra CV paketi. Fakat kurulumunun başınıza açabileceği hiç bir sorundan sorumlu değilimdir, bunu da belirteyim. FileMOV ile ilgili de bir sorun var ama çözümünü bulamadım. Kurulumu üç adımda tamamlayabilirsiniz. 1. Paket Yöneticisi'nden CVS'yi yükleyin. 2. Konsoldan sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/review/applications/multimedia/cinelerra/pspec.xml -v komutunu verin. 3. Yapılması gerekenler kısmında yazanları gerçekleştirin. Yine de paketin depoları girmesini bekleyip, depolardan yüklemek doğru davranış biçimidir.

Blender ile Video Düzenlemeye Giriş

Bassam Kurdali'nin LGM 2009'da yaptığı Video Editing with Blender for non 3D artists, using examples from real projects isimli video sunumundan yararlanarak yazdığım Blender ile Video Düzenlemeye Giriş aracılığıyla Blender'in pek bilinmeyen video düzenleme yeteneği ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Blender'i ilk açtığınızda her yeri düğmelerle dolu bir 3b tasarım yazılımı olarak görmeniz oldukça doğaldır. Bununla birlikte Blender aynı zamanda gelişmiş bir video düzenleme aracıdır. Blender'in video düzenleme için özelleştirilmiş arayüzüne ulaşmak için üst bölümde yer alan arayüz seçme bölümünden "4 - Sequence" seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Arayüzler arasında dolaşmak için ayrıca Ctrl + sağ ok ve Ctrl + sol ok kısayollarını da kullanabilirsiniz. Eğer Blender'i en çok bir video düzenleyici olarak kullanmak istiyorsanız, video düzenleme arayüzünü seçtikten sonra File> Save default settings yolunu veya Ctrl + U klavye kısayolunu kullanabi

Pardus'ta Dahili Ses Kaydetme

Mikrofonla ses kaydedebiliyor ama bunun yanında ara sıra da sadece bilgisayarda çalan sesleri kaydetmek istiyorsanız bu belge tam size göre. Bu özelliğin daha iyi anlaşabilmesi için Windows'taki "stereo mix"e benzediğini söyleyebiliriz. Bu yöntemle bilgisayarınızda çalınan her sesi, Flash videoları, filmleri, radyo yayınlarını vb. kaydedebilirsiniz. Belki daha kolay bir yöntemi vardır ama ben bilmiyorum, bunu da yeni öğrendim :) Sistem Çekmecesi'ndeki KMix simgesini sağ tıklayın ve Gelişmiş Ses Denetimi (pavucontrol, PulseAudio Volume Control) uygulamasını açın. Audacity'yi açın. Amarok'u açarak, herhangi bir internet radyosunu açın. Audacity'e geçin ve ses kayıt işlemini başlatın. Gelişmiş Ses Denetimi'ne geçin. Kayıt sekmesini açın. Göster bölümünden Uygulamalar'ın seçili olduğundan emin olun. Daha sonra Audacity ile ilgili girdinin nereden kayıt yapacağını ayarlayın. Yaptığınız bu ayarlar kalıcı olduğundan (Audacity için sadece, her uyg