Ana içeriğe atla

Kino ile Renk Tutma

Kino GNU/Linux'da kullanabileceğiniz gelişmiş video düzenleme programlarından biridir. Bu derste renk tutma (colour hold) yöntemiyle videodaki belirli renkleri olduğu gibi bırakırken istediğimiz renkleri ise siyah beyaza çevirmeyi öğreneceğiz.

0. Bu dersi başarıyla tamamlarsanız aşağıdaki videonun bir benzerini elde edebilirsiniz, ben bir zat, kendim kefirim.
1. Eğer sisteminizde Kino yüklü değilse dağıtımınızın paket yöneticisini kullanarak Kino'yu yükleyin. Yaygın dağıtımlardan birini kullanıyorsanız bu adımda herhangi bir sorunla karşılaşacağınızı zannetmiyorum.

2. Üzerinde işlem yapmak istediğiniz video dosyasını File> Open (Dosya> Aç) yoluyla Kino'ya aktarın.



3. Sağ bölümde yer alan FX (Efektler) düğmesini tıklayın. Video Filter (Video Filtreleri) bölümünden Colour Hold (Renk Tutma) filtresini seçin. Daha sonra videoda kalmasını istediğiniz rengi seçin. Rengi kendiniz ayarlayabileceğiniz gibi damlalık yardımıyla videodan da seçebilirsiniz.



4. Yukarıdaki ekran görüntüsünde kırmızının kalmasını istedim, örnek olması için şimdi de mavinin kalmasını istediğimde neler olacağını göstereceğim.



5. Tolerance (Tolerans) ile rengin ne kadar benzerlerinin (ör: açık kırmızı, koyu kırmızı, turuncu, kahverengi...) kalacağını ayarlayabilirsiniz.

6. Eğer efektle istediğiniz sonucu elde ettiyseniz Render (Tarama) düğmesine basarak efekti videoya uygulayın. Eğer farklı efektler de kullanmak isterseniz onları da ekleyebilirsiniz. Örneğin ben videonun sesini kapattım ve videoyu yatay eksende döndürdüm.

7. Tamamdır dediğinizde birçok format arasından birini tercih ederek videonuzu saklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blender ile Video Düzenlemeye Giriş

Bassam Kurdali'nin LGM 2009'da yaptığı Video Editing with Blender for non 3D artists, using examples from real projects isimli video sunumundan yararlanarak yazdığım Blender ile Video Düzenlemeye Giriş aracılığıyla Blender'in pek bilinmeyen video düzenleme yeteneği ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Blender'i ilk açtığınızda her yeri düğmelerle dolu bir 3b tasarım yazılımı olarak görmeniz oldukça doğaldır. Bununla birlikte Blender aynı zamanda gelişmiş bir video düzenleme aracıdır. Blender'in video düzenleme için özelleştirilmiş arayüzüne ulaşmak için üst bölümde yer alan arayüz seçme bölümünden "4 - Sequence" seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Arayüzler arasında dolaşmak için ayrıca Ctrl + sağ ok ve Ctrl + sol ok kısayollarını da kullanabilirsiniz. Eğer Blender'i en çok bir video düzenleyici olarak kullanmak istiyorsanız, video düzenleme arayüzünü seçtikten sonra File> Save default settings yolunu veya Ctrl + U klavye kısayolunu kullanabi

Avidemux ile Video ve Altyazı Birleştirmek

Altyazıları videolarla birleştirmek hiç iyi bir fikir olmasa da YouTube'ye yüklerken veya VCD olarak kaydederken ihtiyaç duyabileceğiniz bir özellik (aslında bunlar için de farklı çözümler üretilebilir fakat en pratiği ve sağlamı bu). Altyazıları video ile birleştirmek için Avidemux 'u kullanabilirsiniz. Avidemux farklı altyazı eklentilerine sahip bunlardan birini seçebilirsiniz. Aşağıda Subtitler eklentisi yardımıyla altyazı ve video birleştirilme işlemi anlatılmaktadır, iyi eğlenceler :) KDE Menüsü üzerinden Çokluortam bölümüne girerek Avidemux'u açın. Farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız da benzer şekilde veya konsol üzerinden avidemux2_gtk komutunu kullanarak Avidemux'u açabilirsiniz. Dosya> Aç yolunu takip ederek üzerinde çalışmak istediğiniz videoyu açın. Video> Fitreler> Altyazılar (Subtitles) yolunu kullanarak Subttitler eklentisini seçin. Eklentiyi seçtikten sonra video ve altyazıya uygun ve ayrıca kendi istekleriniz doğrultusunda bazı ayarlamala

Pardus'ta Dahili Ses Kaydetme

Mikrofonla ses kaydedebiliyor ama bunun yanında ara sıra da sadece bilgisayarda çalan sesleri kaydetmek istiyorsanız bu belge tam size göre. Bu özelliğin daha iyi anlaşabilmesi için Windows'taki "stereo mix"e benzediğini söyleyebiliriz. Bu yöntemle bilgisayarınızda çalınan her sesi, Flash videoları, filmleri, radyo yayınlarını vb. kaydedebilirsiniz. Belki daha kolay bir yöntemi vardır ama ben bilmiyorum, bunu da yeni öğrendim :) Sistem Çekmecesi'ndeki KMix simgesini sağ tıklayın ve Gelişmiş Ses Denetimi (pavucontrol, PulseAudio Volume Control) uygulamasını açın. Audacity'yi açın. Amarok'u açarak, herhangi bir internet radyosunu açın. Audacity'e geçin ve ses kayıt işlemini başlatın. Gelişmiş Ses Denetimi'ne geçin. Kayıt sekmesini açın. Göster bölümünden Uygulamalar'ın seçili olduğundan emin olun. Daha sonra Audacity ile ilgili girdinin nereden kayıt yapacağını ayarlayın. Yaptığınız bu ayarlar kalıcı olduğundan (Audacity için sadece, her uyg