Ana içeriğe atla

Çeliğin Gözyaşları

Yo, hayır Arçelik'in Çelik'inden bahsetmiyorum. Öyle olsaydı kesme işareti kullanırdım biliyorsunuz. Hem kendisinin neşesi yerinde, halaylar, düğünler filan.

Kısa ve geç de olsa Blender Vakfı'nın dördüncü ve şimdilik son özgür filmi Tears of Steel'dan bahsedeceğim. Bahsedeceğim diye de kandırıyorum aklımca, bağlantısını verip kaçacağım. Film internet üzerinden indirmek ve izlemek için hazır durumda. Gerekli indirme bağlantılarını proje günlüğündeki şu yazıdan bulabilirsiniz. Filmi isterseniz YouTube üzerinden de izleyebilirsiniz:

Çeşitli diller için olan altyazıları da şuradan indirebilirsiniz. YouTube videosundan Google2SRT aracılığıyla elde edilmiş, daha doğrusu çıkartılmış. İçlerinde Türkçe için bir altyazı olmayınca ve internette de buna yönelik herhangi bir iz olmayınca ben çevireyim dedim. Filmi Türkçe altyazı ile izlemek isterseniz bunun için gerekli dosyayı şuradan indirebilirsiniz.

Altyazıdaki sorunları lütfen bildirmekten çekinmeyin. Bunda ciddi değilim sanılıyor sanırım. Çünkü neredeyse hiç geri bildirim almıyorum çeviri konusunda. O kadar da mükemmel olmadığımı bildiğimden kimsenin uğraşmak için zahmet etmediğini çıkarıyorum. Örneğin vivacissimo'yu olduğu gibi bıraktım. Çevirseydim tempo demeyi düşünüyordum. Ayrıca Could'a gone worse'un çevirisinden de tam emin olamadım.

Filmin incelemesini de benden daha çok hakkını vereceklere bırakarak burada yazıya son veriyorum. Umarım inceleyecek birileri çıkar. Ülkemizde ne yazık ki çok az bahsi geçmiş filmin şimdiye kadar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blender ile Video Düzenlemeye Giriş

Bassam Kurdali'nin LGM 2009'da yaptığı Video Editing with Blender for non 3D artists, using examples from real projects isimli video sunumundan yararlanarak yazdığım Blender ile Video Düzenlemeye Giriş aracılığıyla Blender'in pek bilinmeyen video düzenleme yeteneği ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Blender'i ilk açtığınızda her yeri düğmelerle dolu bir 3b tasarım yazılımı olarak görmeniz oldukça doğaldır. Bununla birlikte Blender aynı zamanda gelişmiş bir video düzenleme aracıdır. Blender'in video düzenleme için özelleştirilmiş arayüzüne ulaşmak için üst bölümde yer alan arayüz seçme bölümünden "4 - Sequence" seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Arayüzler arasında dolaşmak için ayrıca Ctrl + sağ ok ve Ctrl + sol ok kısayollarını da kullanabilirsiniz. Eğer Blender'i en çok bir video düzenleyici olarak kullanmak istiyorsanız, video düzenleme arayüzünü seçtikten sonra File> Save default settings yolunu veya Ctrl + U klavye kısayolunu kullanabi

Avidemux ile Video ve Altyazı Birleştirmek

Altyazıları videolarla birleştirmek hiç iyi bir fikir olmasa da YouTube'ye yüklerken veya VCD olarak kaydederken ihtiyaç duyabileceğiniz bir özellik (aslında bunlar için de farklı çözümler üretilebilir fakat en pratiği ve sağlamı bu). Altyazıları video ile birleştirmek için Avidemux 'u kullanabilirsiniz. Avidemux farklı altyazı eklentilerine sahip bunlardan birini seçebilirsiniz. Aşağıda Subtitler eklentisi yardımıyla altyazı ve video birleştirilme işlemi anlatılmaktadır, iyi eğlenceler :) KDE Menüsü üzerinden Çokluortam bölümüne girerek Avidemux'u açın. Farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız da benzer şekilde veya konsol üzerinden avidemux2_gtk komutunu kullanarak Avidemux'u açabilirsiniz. Dosya> Aç yolunu takip ederek üzerinde çalışmak istediğiniz videoyu açın. Video> Fitreler> Altyazılar (Subtitles) yolunu kullanarak Subttitler eklentisini seçin. Eklentiyi seçtikten sonra video ve altyazıya uygun ve ayrıca kendi istekleriniz doğrultusunda bazı ayarlamala

FFmpeg ile Ekran Kayıtta Fare Takibi

Burada da tozların içinde kalmış böyle bir günlüğümüz varmış yazmayalı yıl olalı. Arada yüzünü güldürmeye çalışayım buranın da. Hafta sonu haberdar olduğum önemli bir gelişmeden başlayayım o zaman. Oyun alanımdaki key-mon için projenin durum takip sisteminde bir iki kayıt girdikten sonra burada konuştuğum geliştiricinin günlüğüne göz atmaya başladım ve epey bir zaman geçirdim. Bu göz atış sırasında yer imlerime eklediğim sayfalardan biri de ekran kaydıyla ilgiliydi. Kişisel günlüğümdeki GNU/Linux bölümünü takip edenler belki  sudo pisi it istanbul 'u hatırlıyordur. Kullandığım sistemde ekran kaydı yapmakta epey bir zorlandığımdan dem vuruyordum orada, güzelim şiiri o hale sokarak. Tabii gerçek şiir dostları boş durur mu küfürleriyle tepkilerini güzelce dile getirmişlerdi. Neyse değiştirdiğim Yazık oldu Süleyman Efendi'yeyi yayınlamayayım şimdi burada. İşte ne diyordum, ekran kaydında artık grafik arayüzlerden umudumu kesmeye başlamıştım ki  şöyle  sihirli bir komuta denk