Ana içeriğe atla

Blender ile Video Düzenlemeye Giriş

Bassam Kurdali'nin LGM 2009'da yaptığı Video Editing with Blender for non 3D artists, using examples from real projects isimli video sunumundan yararlanarak yazdığım Blender ile Video Düzenlemeye Giriş aracılığıyla Blender'in pek bilinmeyen video düzenleme yeteneği ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz.



Blender'i ilk açtığınızda her yeri düğmelerle dolu bir 3b tasarım yazılımı olarak görmeniz oldukça doğaldır. Bununla birlikte Blender aynı zamanda gelişmiş bir video düzenleme aracıdır.

Blender'in video düzenleme için özelleştirilmiş arayüzüne ulaşmak için üst bölümde yer alan arayüz seçme bölümünden "4 - Sequence" seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Arayüzler arasında dolaşmak için ayrıca Ctrl + sağ ok ve Ctrl + sol ok kısayollarını da kullanabilirsiniz. Eğer Blender'i en çok bir video düzenleyici olarak kullanmak istiyorsanız, video düzenleme arayüzünü seçtikten sonra File> Save default settings yolunu veya Ctrl + U klavye kısayolunu kullanabilir ve böylece Blender'i bir daha ki açışınızda doğrun video düzenleme bölümüyle karşılaşabilirsiniz.

Video düzenleme arayüzünde Ipo Curve Editor, video önizleme, Video Sequence Editor, Timeline ve Buttons Window bölümleri bulunmaktadır. Video düzenleme konusunda ihtiyaç duyacağınız düğme setleri yalnızca Render buttons, Sequence buttons ve Sound block buttons'dur.

Blender'da düzenlediğiniz videoları tarayabilmek için tarama bölümünün Anim kısmında yer alan Do Sequence seçeneğinin aktif olması gerekir. Aksi halde Blender düzenlediğiniz videoyu değil 3b tasarım alanını tarar. Eğer bu seçeneğin ön tanımlı olmasını istiyorsanız Ctrl + U tuşlarına basabilirsiniz.

Video Dizge Düzenleyicisinin yatay ekseni zamanı dikey ekseni ise kanalları göstermektedir. Kanal ve zaman çizgisini hareket ettirmek için fare tekerleğinden yararlanabilirsiniz. Zaman çizgisindeki herhangi bir ana gitmek için farenin sol tuşunu kullanabilirsiniz.

Blender'a video eklemek için Video Dizge Düzenleyicisinin üzerindeyken boşluk tuşuna veya menüden Add seçeneğine basarak açılan listeden Movie + Audio (HD) seçeneğine basmanız yeterli. Buradaki HD ifadesi High Definiton (Yüksek Netlik)'u değil Hard Disk (sabit disk)'i temsil etmektedir.

Açılan dosya yöneticisinden üzerinde çalışmak istediğiniz video dosyalarını seçerek Blender'a aktarabilirsiniz. Dosya yöneticisinde aradığınız videolara kolayca ulaşabilmek için Hides dot files (gizli dosyaları gösterme) düğmesini kullanabilir veya daha geniş bir alanda dosya seçmek için Ctrl + yukarı ok veya Ctrl + aşağı ok tuşlarını kullanabilirsiniz.

Video dosyalarını eklemek için ilk önce videoyu seçip sonra da Select Movie + Audio düğmesini kullanmak sizin için uzun bir işlemse dosya ismini fare tekerleğiyle tıklayarak videoyu çalışmanıza tek hamlede ekleyebilirsiniz.

Video ve ses izlerini taşımak için ilk önce sağ fare tuşuyla izi seçebilir ve daha sonra yine sağ fare tuşuna basılı tutarak istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Seçili izi hareket ettirmek için ayrıca G tuşuna bastıktan sonra fare imlecini istediğiniz yere götürme yöntemini de deneyebilirsiniz.

Fare davranışlarını ilk başlarda biraz karışık gelebilir ama zamanla alışabilirsiniz. Eğer önceki paragraf size biraz karışık geldiyse sağ fare tuşunun seçim tuşu, sol fare tuşunun ise bir çeşit onay tuşu olduğu bilgisi bir parça yardımcı olacaktır.

İzlerin başında ve sonunda ok işaretleri yer almaktadır. Bunları kullanarak ilk ve son karenin istediğiniz süre boyunca projenizde görünmesini (izleri genişleterek) veya videonun başlangıç veya son tarafından istediğiniz kısımların projenizde görünmemesini (izleri daraltarak) sağlayabilirsiniz. Bu özelliği diğer video düzenleme yazılımlarındaki klip sistemine benzeterek daha iyi anlayabilirsiniz.

Blender'da da resim işleme yazılımlarında olduğu gibi üstte olan görünür prensibi geçerlidir, yani iki kanalda da video varsa projenizde üstte bulunan kanaldaki video görünecektir. Eğer zaman çizgisindeki her hangi bir ana giderseniz önizleme penceresinde en üst kanalda bulunan video görünecektir, eğer önizleme penceresinde en üst kanalda bulunan video değil de alt kısımlarda bulunan videolardan birini görmek istiyorsanız zaman çizgisini istediğiniz izin üzerindeyken hareket ettirmeniz yeterli olacaktır.

Blender'a eklediğiniz tek bir video izini keserek istediğiniz kadar alt parçalara bölebilirsiniz. Böylece video parçaları arasına çeşitli geçişler ekleyebilir veya her bir parçaya ayrı bir efekt verebilirsiniz. Video izini kesmek için zaman çizgisinde videoyu kesmek istediğiniz noktayı farenin sol tuşuyla tıklayın ve daha sonra Strip menüsü altında bulunan Cut (soft) at Current Frame (Shift + K) veya Cut (hard) at Current Frame (K) seçeneklerinden birini seçin.

İzleri arka arkaya sıralamak istediğiniz zaman izler arasında boşluk kalmaması veya izlerin üst üste binmesi dolayısıyla taşınamaması gibi sorunları önlemek için taşıma işlemini Ctrl tuşuna basarak yapabilirsiniz.

Blender'da video düzenlerken izlere öntanımlı olarak gelen veya daha sonradan sizin yükleyebileceğiniz çeşitli eklentiler aracılığıyla efekt verebilirsiniz. Bir ize efekt vermek için bir izi seçmek ve Add> Effect yolununu kullanmak yeterlidir. Fakat geçiş efektleri oluşturmak istiyorsak ilk önce ilk izi daha sonra ikinci izi Shift tuşuna basarak seçmeli ve istediğimiz efekti bunlardan sonra eklemeliyiz.

Böylece Blender'in video düzenleme özelliklerini kısaca bakmış olduk. İlerleyen yazılarda Blender'in özelliklerinin tanıtımına devam edecek ve çeşitli örnek projeler gerçekleştireceğiz. O zamana kadar hoşçakalın.

Yorumlar

Orhan Gazi Kılıç dedi ki…
İyi günler. Aslında size e-posta atacaktım; ama benim gibi sorunları olanlar ayrı ayrı sormasın diye buradan sorayım diye karar verdim.
Ben her şeyi yaptım. Tüm düzenlemeler tamam. Ama sonuca gelince orda tıkanıyor işte olay. Bunu nasıl izlenebilir hale getireceğiz. AVI'ye ya da diğer filim türlerine ayarlıyorum, render diyorum sonuç /tmp/ içinde bir sürü jpg ya da işte hangi türe ayarlamışsak onu oluşturan dosya parçacıkları doluşuyor. Anim diyorum, izletiyor yine aynı şey. Ben bu yapıtı nasıl izlenebilir hâle getirebilirim acaba?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avidemux ile Video ve Altyazı Birleştirmek

Altyazıları videolarla birleştirmek hiç iyi bir fikir olmasa da YouTube'ye yüklerken veya VCD olarak kaydederken ihtiyaç duyabileceğiniz bir özellik (aslında bunlar için de farklı çözümler üretilebilir fakat en pratiği ve sağlamı bu). Altyazıları video ile birleştirmek için Avidemux 'u kullanabilirsiniz. Avidemux farklı altyazı eklentilerine sahip bunlardan birini seçebilirsiniz. Aşağıda Subtitler eklentisi yardımıyla altyazı ve video birleştirilme işlemi anlatılmaktadır, iyi eğlenceler :) KDE Menüsü üzerinden Çokluortam bölümüne girerek Avidemux'u açın. Farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız da benzer şekilde veya konsol üzerinden avidemux2_gtk komutunu kullanarak Avidemux'u açabilirsiniz. Dosya> Aç yolunu takip ederek üzerinde çalışmak istediğiniz videoyu açın. Video> Fitreler> Altyazılar (Subtitles) yolunu kullanarak Subttitler eklentisini seçin. Eklentiyi seçtikten sonra video ve altyazıya uygun ve ayrıca kendi istekleriniz doğrultusunda bazı ayarlamala

FFmpeg ile Ekran Kayıtta Fare Takibi

Burada da tozların içinde kalmış böyle bir günlüğümüz varmış yazmayalı yıl olalı. Arada yüzünü güldürmeye çalışayım buranın da. Hafta sonu haberdar olduğum önemli bir gelişmeden başlayayım o zaman. Oyun alanımdaki key-mon için projenin durum takip sisteminde bir iki kayıt girdikten sonra burada konuştuğum geliştiricinin günlüğüne göz atmaya başladım ve epey bir zaman geçirdim. Bu göz atış sırasında yer imlerime eklediğim sayfalardan biri de ekran kaydıyla ilgiliydi. Kişisel günlüğümdeki GNU/Linux bölümünü takip edenler belki  sudo pisi it istanbul 'u hatırlıyordur. Kullandığım sistemde ekran kaydı yapmakta epey bir zorlandığımdan dem vuruyordum orada, güzelim şiiri o hale sokarak. Tabii gerçek şiir dostları boş durur mu küfürleriyle tepkilerini güzelce dile getirmişlerdi. Neyse değiştirdiğim Yazık oldu Süleyman Efendi'yeyi yayınlamayayım şimdi burada. İşte ne diyordum, ekran kaydında artık grafik arayüzlerden umudumu kesmeye başlamıştım ki  şöyle  sihirli bir komuta denk